Az Encsi Református Egyház és Gyülekezet honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Főmenü
 
Encsi Református Újság
 
Ennyi az idő
 
Naptár
2020. Július
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Képek
 
Látogatóink
Indulás: 2005-06-13
 
2011-től
 
2007-2009.
 
2010-től
 
Linkek
 
Egy kis nemzetismeret
 
Egyéb
 
Időjárás

 

 

 

1. évfolyam, 2. szám
1. évfolyam, 2. szám : Az életörömről

Az életörömről

Baksy Mária  2005.06.23. 15:28

„Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt. Ne gondolja tehát az ilyen, hogy bármit is kaphat az Úrtól, a kétlelkű és minden útján állhatatlan ember.” (Jak 1, 5-8)

Jakab apostol levele egészen gyakorlati beállítottságú. Nem elmélkedik, hanem egyszerű tanácsokat ad arra nézve, hogy Krisztus tanítását hogyan valósíthatjuk meg életünkben. A keresztyén embernek a mindennapi életben való eligazodásához ad gyakorlati útmutatást. Mint maga is hívő ember, nyilván a saját tapasztalatából arra biztat, hogy lehet keresztyén emberként élni ebben a világban. Bármilyen súlyos terhek nehezednek is ránk, bármekkora veszedelmek vegyenek is körül, bármilyen akadályok állják is utunkat, bármilyen kedvezőtlenek legyenek is az életkörülményeink, - mindebben is meg lehet valósítani a krisztusi életet, meg lehet élni a keresztyénséget, mert megvan rá a lehetőség, út, mód Istennél. Erről a lehetőségről van most szó ebben a levél részben.

A megelőző versekben az apostol az örömről, a kísértések és megpróbáltatások között is örvendező magatartásról ír. És mivel Jakabnak minden szava a gyakorlati életre vonatkozik, tehát úgy is mondhatjuk, hogy az életörömről szól. Örülni azt jelenti, hogy olyan embernek lenni, aki minden helyzetben igent tud mondani az életre. Vállalni tudja az életet, úgy ahogy van. Örülni azt jelenti, hogy az életünket, úgy ahogy van, magasságaival és mélységeivel együtt, fényével és árnyékával, örömeivel és szomorúságaival együtt elfogadjuk, szeretjük, áldjuk! Tudunk mi így élni? Igen, szeretnénk így élni, nagyon jó lenne így élni, de ... - Igen, kell valami hozzá: nagyon nagy életbölcsesség! És éppen erről beszél Jakab: "Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége..." (5a. v.) Tehát nem a könyvekből megtanulható bölcsességről van szó, hanem arról a bölcsességről, amire mindig szüksége van egy hívő embernek, hogy Isten gyermekéhez méltóan tudjon viselkedni az élet különböző helyzeteiben.

Egy olyan bölcsesség, amely mindig megtalálja a helyes kivezető utat az élet kuszaságai között, amelyik Isten szemszögéből nézi és értékeli azokat a kátyúkat és mélységeket, amelyeken keresztül visz az útja. Tehát valóban krisztusi életbölcsesség az, amiről itt szó van, olyan valami, ami nemcsak megvilágítja előttünk lépésről-lépésre az utat, hanem erőt is ad hozzá.

Igénk így mondja: "Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége..." És jó is, ha beismerjük, hogy nekünk sincs. Gondoljuk csak meg, hogy alapjában milyen bizonytalankodók vagyunk, hányszor mellé fogunk, elhibázzuk, tanácstalanul, értetlenül szemléljük magunk és mások élete eseményeit. De hát nem kellene ennek így lenni! Hiszen Jézus Krisztus meghalt a keresztfán a mi megváltásunkért és harmadnapon feltámadott a mi megigazulásunkért!

Ez pedig azt jelenti, hogy Isten bele akar nyúlni az életünkbe, át akar formálni bennünket, más emberekké akar tenni, új életet akar adni!

Csak azt ne gondoljuk, hogy a bűnbocsánatnak és a Jézus kegyelmének semmi köze sincs mindahhoz, amiben élünk, ami naponként foglalkoztat bennünket a gyakorlati életben Csak azt ne higgyük, hogy az egész megváltás arra való, hogy majd egyszer az életünk végén mindent jóvá tegyen, amit egész életünkben elrontottunk, - mint a mesében, amikor a végén mégis minden jóra fordul! Nem! Ez nem keresztyénség! Az nem keresztyénség, ami nem válik bennünk egy megújult élet, földi élet erejévé! Jézus nemcsak azért halt meg és támadott fel, hogy majd mi is boldogan meghalhassunk, hanem azért, hogy boldogan, azaz keresztyénül élhessünk! És majd egy ilyen boldog élet végén jön a boldog halál is!

De most az életről van szó, a krisztusi életről. Tehát: "Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége, kérje Istentől!" Abban igazán semmi szégyellni való nincs, hogy az ember megvallja Isten előtt a saját tehetetlenségét, sötétben tapogatózását, tanácstalanságát. Legyünk hát bizalommal Édesatyánkhoz, Aki csak azt akarja tőlünk, hogy engedjünk segíteni magunkon. Hiszen Isten megmutatta nekünk mindabban, ami Krisztussal a Földön történt, hogy Ő igazán segítségünkre akar lenni mindenben, elsősorban abban, hogy az Ő gyermekeiként éljünk. Tehát: ha valakinek nincsen bölcsessége, krisztusi életbölcsessége, kérje Istentől és megadatik néki. Jertek, kérjük az ének szavaival:


Hinni taníts, Uram, kérni taníts!
Lélekből, lelkesen, kérni taníts!
Üdvözítőm te vagy,
Észt, erőt, szívet adj.
Lelkeddel el ne hagyj !
Kérni taníts!

Hinni taníts, Uram, kérni taníts!
Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts!
Lásd gyengeségemet, Erősíts engemet,
Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

Ámen

 

Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!